15 oktober 2011

EBONY BAND speelt EISLER

Hoort bij: concertnieuws,muzieknieuws — nelly_admin @ 17:28

EBONY BAND in het Muziekgebouw aan 't IJ

EBONY BAND speelt in het Muziekgebouw aan ‘t IJ

Op 24 september 2011 gaf het ensemble Ebony Band een concert in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De Ebony Band zet zich in voor muziek uit het Interbellum, muziek van vergeten componisten of van componisten die door de nazi’s verboden waren, zg. Entartete Musik. Zie vooral de website: www.ebonyband.nl

Het was fantastisch dat Werner Herbers met de Ebony Band nog een keer live kwam opdraven, terwijl ik dacht dat dit voortreffelijke ensemble reeds ter ziele was. Het eerste concert van dit ensemble was meen ik in 1990!

De eerste twee stukken waren van Hanns Eisler: Die letzte Nacht, op.36 (1929) en Unterhaltungsmusik nr.2, op.23 (1930). Die letzte Nacht is toneelmuziek die geschreven werd bij de epiloog van Die letzte Tage der Menschheit van Karl Kraus. De suite uit deze toneelmuziek werd uit het manuscript samengesteld door Werner Herbers en bestaat uit de delen: Untergang, Presseball en HyƤnen I en II. Pianist Gerard Bouwhuis startte met stampende accoorden terwijl de andere musici nog bezig waren hun plaatsen op te zoeken. Ik heb een cd gekocht zodat ik dit stuk nog een keer kan horen.

Het tweede stuk, de Unterhaltungsmusik 2, is het derde deel uit zijn Orkestsuite nr.1. Eisler heeft hierin een aantal Russische volksliederen op kunstige, transparante wijze aaneengeschakeld, eindigend met een citaat uit de Internationale. Er werd met veel enthousiasme gespeeld.

Op het programma stond verder nog werk van Erwin Schulhoff, Stefan Wolpe en Kurt Weill (de onvolprezen Dreigroschensuite)

Kurt Weill, foto van www.kwf.org

Kurt Weill

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gemaakt met WordPress