6 mei 2017

EISLER on the go

Hoort bij: muzieknieuws — nelly_admin @ 09:38

Van 3 mei tot en met 5 mei 2017 werd in Amsterdam in het Compagnietheater een opvoering gegeven van het “Eisler on the Go”, een productie van het Kameroperaproject (producent: Paul Oomens). Het draait om het verhoor van Hanns Eisler door het House Committee of Unamerican Activities (HUAC) in september 1947. Eisler werd op onsympathieke wijze ondervraagd over zijn vermeende verbondenheid met de communistische partij van Duitsland. Uiteindelijk moesten hij en zijn vrouw Louise hierna het land verlaten, maart 1948.

Ik beleefde de uitvoering van 3 mei (try out) en het bijbehorende Randprogramma op 4 mei. De figuur van Eisler werd gespeeld door Jon van Eerd, en Louise Eisler werd gespeeld door Ekaterina Levental.

De rol van Louise lijkt op het lijf geschreven van Ekaterina Levental: zowel haar spel als haar zang zijn voortreffelijk. Ook Jon van Eerd was verrassend goed als de in het nauw gedreven Hanns, en zijn voordracht van diverse liederen o.a. op teksten van Brecht klonken integer en mooi.

Het instrumentale spel van het New European Ensemble (het stuk “Vierzehn Arten den Regen zu beschreiben” en andere stukken voor klein ensemble) was perfect; er was sprake van een zinvolle afwisseling tussen toneelspel en muziek.

Op 4 mei heb ik nog het randprogramma meegemaakt. Hier excelleerde het koor Cantina-vocaal o.l.v. Janet de Langen, ook nog in liederen van Eislers amerikaanse tijdgenoot Marc Blitzstein. Het laatste lied van Eisler: “Frieden auf dieser Erde” werd door publiek meegezongen (engelse tekst).  Er waren ook films met Eislers muziek te zien met inleidingen door André Stufkens van de Ivens Stichting.

Alles was voortreffelijk georganiseerd, en de aandacht voor wat in Amerika plaatsvond en hoe Eisler dit onderging kwam goed over. Het project werd in mei verder nog in andere steden van het land uitgevoerd.

Gemaakt met WordPress