10 september 2010

Hoort bij: muzieknieuws — nelly_admin @ 13:27

LEBEN  OHNE  ANGST  ZU  HABEN

opschrift van een lezing van Günter Mayer

Günter Mayer

Professor Günter Mayer is overleden op 2 september 2010. In Nederland is hij niet zo bekend, maar misschien wel voor degenen die op de hoogte zijn van de Internationale Hanns Eisler Gesellschaft ( Zie www.hanns-eisler.de )Hij was mede-oprichter van deze organisatie van zowel Oost- als Westduitsers.

Gunter Mayer was een zeer bevlogen mens. Als arbeidersjongen had hij zich in de DDR opgewerkt tot hoogleraar Muziekwetenschap aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Hij was als geen ander  op de hoogte van Eislers denken en componeren. Daarbij is hij, ondanks zijn kritiek op het DDR-systeem, steeds overtuigd gebleven van de juistheid van de maatschappij-analyse van Karl Marx. Over zijn werk, ook voor het historisch- kritische woordenboek voor het Marxisme, kun je lezen op de website: guentermayer.wordpress.com/

In 2009 hield Günter Mayer een zeer interessante inleiding in Wenen over Hanns Eisler en de politiek, vooral over de verhouding tot de Sovjet Unie. Hieruit heb ik een stukje vertaald:

“Eisler zag zichzelf als marxist. Hij was filosofisch goed onderlegd, had weet van de geschiedenis, kende de in zijn tijd beschikbare hoofdwerken van de klassieken en nam kennis van de partijpolitiek van zijn tijd en van de discussies binnen de politieke partijen. Voor hem was marxisme niet een verzameling leerstellingen, niet het tot dogmatisch marxisme-leninisme verstarde erfgoed, dat tot ideologie voor partijpolitiek geworden was. Maar voor Eisler was marxisme een methode voor kritisch  denken ten dienste van alzijdige, menselijke emancipatie. Eisler had een  realistische kijk op de ontwikkelingsproblemen van de maatschappij vanuit het perspectief van de werkende massa, een kijk dus vanuit het perspectief van de onderste laag van de maatschappij.

 

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gemaakt met WordPress